Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf aan kan maken. Dit gebeurt onder invloed van zonlicht (UV-stralingen).
Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. In veel van onze voeding is vitamine D te vinden, zoals in vette vis (haring, zalm en makreel). Maar ook in vlees en eieren kan je deze vitamine tegenkomen, dan wel in kleinere hoeveelheden.
Doordat ons lichaam vitamine D zelf aanmaakt, komt een tekort niet vaak voor. Toch is het wel mogelijk. In de herfst en winter is de zon minder sterk en eten we vaak anders (lees: minder vette vis) dan in de zomer en lente.
Vanuit de overheid geldt er een advies voor kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huidskleur of die weinig buiten komen (<15 min per dag) om extra vitamine D in te nemen. Behoor je niet tot de doelgroepen en denk je een tekort te hebben? De huisarts kan via een bloedonderzoek dit makkelijk controleren. Vanuit hier kan er een advies gegeven worden over de aanvulling.
De waarde voor vitamine D is voor volwassenen tot 70 jaar per dag 10mcg. Voor bepaalde groepen zoals kinderen, zwangere vrouwen, ouderen vanaf 70 jaar, mensen met een getinte huidskleur en mensen die niet tot weinig buiten komen (minder dan 15-20 minuten per dag) is er een advies om extra vitamine D te nemen. Op de Fitzpatrick-schaal is een getinte huidskleur type IV, V en VI. Geen idee of je daar onder valt? Je valt hoogstwaarschijnlijk in deze types wanneer je huid niet verbrandt voordat je bruin wordt.
Vitamine D3 helpt bij het behouden van een goed calcium- en fosforgehalten in het bloed. Verder ondersteunt het ook je afweersysteem en is belangrijk voor het zenuwstelsel, het gebit en sterke botten. Vitamine D3 wordt door veel artsen aangeraden als voedingssupplement.